Meie lugu



Meie lugu on kahe väike-ettevõtja lugu. Ühele meist meeldib merd künda ja teisele maad harida ning üheskoos valmistame Tiido-Tiiu talu maitseid, neid, mis on kodused ja südamega tehtud.

Tiido-Tiiu talu asub Lindi külas, Pärnu linna territooriumil Lindi-Liu-Järve mnt ääres, umbes 24 km linnast ja 700 m merest. Külas elab ligikaudu 300 inimest. Antud talukoht on talu perenaise vanavanavanemate poolt rajatud, elama asusid nad Lindile 1912. aastal. Vanavanaisa oli kooliõpetaja ja vanavanaema kasvatas kodus lapsi ja tegi koduseid töid. Jõudumööda alustasid nad talu rajamisega, mida jätkasid vanaema ja vanaisa. Hiljem vanaema ja onu. Ning siis jõudis kätte meie aeg talu tegemisi edasi viia.

Täna peame koos elukaaslase Tiiu Sommeriga Lindi külas Tiido-Tiiu kinnistul väikest puhkekohta, pakume kohaliku toitu kalast ja aiasaadustest, hoolitseme Lindi küla käsitööaida tegemiste eest, väärindame kala, kasvatame kurke, tomateid ja teeme neist hoidiseid, mida pakume kohalikku toitu armastavatele klientidele.

Meil on avatud kööki teelisele nn. väliköök, kus teelisel on endal võimalik süüa teha ja ettetellimisel valmistame toidu ise või kasutame cateringi teenust. Väliköök on Veterinaar- ja Toiduameti poolt teavitatud juulis 2017, see võimaldab meil kala väärindada ja kalatooteid ning hoidiseid valmistada.

Tiido-Tiiu puhkekoht on liitunud 2018 jaanuaris Eesti Toiduteega. http://www.toidutee.ee/ettevotted/tiido-tiiu-puhkekoht-et/216. Meil ja Eesti Toiduteel on ühine väärtus - pakutav toit on värske, maitsev, kohalikust toorainest ning kohapeal valmistatud ning ühine tunnuslause “Südamega valmistatud eestimaised maitsed”.

Tiiu Sommer on läbinud toiduhügieeni koolituse. Noorem peretütar on lõpetanud Pärnumaa Kutsehariduskeskuse kokk-kondiitri eriala ja klienditeenindaja eriala Tallinna Majaka Teeninduskoolis, vanem tütar on omandanud pagar-kondiitri kutse täienduskoolitusel.

FIE Mati Keller püüab täna kala Liivi lahes ning tema ettevõtluse eesmärk on kala, kui kohaliku ressurssi väärindava mikroettevõtte arendamine. Lisaks laiendab kalapüüki ja võimalikult suure osa püütud kalast turustab otse lõpptarbijale. Pakub piirkonnale omaseid maitsei ehk niššitooteid: räimehooajal - räimerullid, koduselt marineeritud räimed, koha ja luts, erinevad tooted räimest ja kilust; erinevad maitseampsud kohast, ahvenast, kalapirukad, kalasupp ja suitsukala otse ahjust ning vimma ja särje konserveerimine.

Lindi külas, Tiido-Tiiu kinnistul ja pere käsutuses olev teavitatud väliköök võimaldab kalatooteid valmistada ning neid edasi turustada.

Lisaks on MTÜ Lindi külaselts andnud Tiiu Sommerile hallata kinnistul asuva Lindi käsitööaida, kus on võimalik teha erinevaid käsitöid, peamiselt savist meisterda.


Tiiu Sommer:
Rullmopse õpetas mind tegema vanaema, kes elas kõrge eani ja sõi igal hommikul kindlasti paar rullmopsi, sest muidu polnud tema meelest päev õigesti alanud kui polnud saanud suutäit soolast. On ju rõim olnud sajandeid rannarahva peamine leivakõrvane. “Parem silk-leib kõhu sees kui kuldtukat pihus sees, õpetab eesti vanasõna!”

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist